2011. november 14., hétfő

Mogyoró fajtákról

A mai áruszállítás során - többek közt - két fajta mogyoró is érkezett: Bollwilleri csoda és Cosford fajták. Ennek kapcsán ismerkedjünk most a mogyorófajtákkal!

A mogyoró éghajlat és talaj iránt igen alkalmazkodó. A 3-4. évben kezd teremni. Fontos ezalatt a bő öntözés, műtrágyázás mert átültetés után hajlamos "ülve maradni", vagyis a dióhoz hasonlóan nem indul igazán fejlődésnek.


A bőséges terméshez több fajtát célszerű ültetni.

Közönséges mogyoró (Corylus avellana)

3-5 méteres, sűrűn növő, terebélyes bokor, egyenes vesszőkkel. Kora tavaszi virágzásáért és ízletes terméséért ültetjük. Közepes szárazságtűrő, a talaj iránt közömbös. Napos vagy félárnyékos helyen egyaránt megél. Takarásra, utak mellé, facsoportok lezárására csoportokban alkalmazzuk.
Sövényként is ültethető.

Bollwilleri csoda (Corylus avellana "Bollwilleri")
 
Szeptember közepén érik. Makkja nagy, 20 mm hosszú, 18 mm széles, kúp alakú. Héja kemény, világosbarna színű. Kupacsa kissé hosszabb, mint a makk, és kétszeresen, mélyen hasogatott. A magbélarány 50 %. Bokra erős növekedésű, felfelé törő koronát nevel.

Cosford  (Corylus avellana 'Cosford') 
Szeptember elején érik. 
Makkja 23 cm hosszú, 22 mm széles, hosszúkás alakú, a csúcs felé kiszélesedő. Héja világosbarna, vékony, könnyen törhető. Kupacsa hosszabb, minta a makk, mélyen hasogatott. Magbele rövid, magbélaránya 40-45 %. 
Bokra középerős növekedésű, kissé felfelé törő.

Corylus avellana 'Cosford'

Piros levelű mogyoró ( Corylus avellana ' Fuscorubra' ) 

Szárazságtűrő bokor, levelei kihajtáskor vörösek, később kissé visszazöldülnek. Dísznövényként a korai virágzása és bordó levelei miatt érdekes. Kora tavasszal  hosszú, piros színű barkavirágait, majd ehető termését az egyéves vesszőkön hozza, a vegyes rügyekből kifejlődő termőhajtások végén. Térelhatároló sövényként is kiváló. Tűri a rendszeres visszavágást.

Csavart ágú mogyoró ( Corylus avellana 'Contorta' )

2-3 méter magas, csavart ágrendszerű díszcserje. Érdekessége a dugóhúzószerű, csavart és csigavonalban növő ágai és csavarodott levelei. Lombos állapotban is, de főleg télen igen feltűnő növény. Napos, félárnyékos helyet kedvel. A talajjal szemben nem igényes. Szoliternek vagy dézsás növénynek ajánljuk. Termést keveset hoz. Piros levelű változata is kapható!












Török mogyoró (Corylus colurna)

15-20 méter magas, különösen fiatalon igen szabályos, kúpos koronájú fa. Kérge már a kétéves ágakon is világosszürkén parásodik. Termése ízletes, idős korban bőven terem.
Fény- és melegigényes, szárazságot és városi levegőt közepesen tűri. A legszebb parkfák egyike, különösen, ha tövétől ágas.  


További hasznos és érdekes információk mogyoróval kapcsolatban itt található:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...