2012. január 24., kedd

Locsolóvíz ingyen!

 Esik...hát íme egy újabb ötlet, terv a tavaszra...

Régen teljesen természetes volt, hogy összegyűjtötték egy dézsában az esővizet. Lányok hajmosáshoz használták, mert csillogóbb lett tőle a hajuk. Szüleik, nagyszüleik a ruhákat mosták benne, mert a ruha nemcsak lágyabb tapintású lett, hanem kevesebb mosószappant is igényelt, mert hamarabb felhabzott a víz. Mostanra ezek elfelejtődtek, pedig abban az időben még nem volt csatornadíj, környezetvédelem, természetvédelem.




Egy esővíz tartály esetén mindannyiunknak nagy, esetleg a föld alá rejtett tartály jut eszünkbe. Pedig a dolog ennél akár sokkal egyszerűbb is lehet. Az esővíz hasznosítás az a módszer, amivel nemcsak spórolhatunk, hanem környezetünkért is tehetünk. Több szempontból is érdemes belevágni az esővíz otthoni hasznosításába, mely egyre jelentősebb, és aktuálisabb igényként jelenik meg országszerte.



Az esővíz előnye mindenekelőtt az, hogy „kéznél” van, azaz kinyeréséhez, szállításához nem kell plusz energia, ráadásul ingyenes, nem kell érte vízdíjat fizetni.

Legegyszerűbb a felszíni tároló, ahol az ereszcsatornákból lefolyó vizet összegyűjtjük, egy arra alkalmas tárolóban. A felszíni vízgyűjtők számos méretben és formában kaphatók. Néhány példa belőlük: Elhelyezhetünk a teraszunkhoz passzoló terrakotta utánzatú váza formájú edényt, lehet műanyagból, ami fényzáró és uv szűrős megoldású, lehet oszlopszerű kőutánzatú akár.

Locsolóvíz ingyen!

A sokféle vegyszerrel kezelt ivóvíz nem a legjobb megoldás a kert locsolására! A természetes eredetű, lágy esővíz sokkal kedvezőbb a növények fejlődéséhez. A csapvíz ellocsolása a pénztárcánknak sem tesz jót: hiszen ma már nemcsak a vízdíj-számlát, hanem sokszor a csatornadíj- számlát is az elfogyasztott vízmennyiség szerint kapjuk. Ezért az értékes "égi áldásnál" okosabb és gazdaságosabb megoldást keresve sem találunk!


Két legyet egy csapásra: a locsolásra használt esővíz pénzbe sem kerül, s a kiskert növényei is szebbek lesznek, mert természetes eredetű vizet kapnak. Környezetbarát megoldás!

Az esővizet leginkább a kiskertben hasznosíthatjuk, de nem nélkülözhetjük a szobanövényeknél sem. A legkényesebb növények öntözésére és permetezésére is felhasználhatjuk. Gazdag ásványi anyagokban, tiszta és lágy.

A meszet nem tűrő növények ( pl: azalea (havasszépe), kamélia, rhododendron) öntözésére az esővíz a legideálisabb. Sajnos a csapvíz mésztartalma elpusztíthatja ezeket, ezért ha csapvízzel öntözünk, csak állott vizet használjunk amit legjobb ha felforraljuk és lehűtjük.


 Egyszerű -és nagyszerű ! "Esővízlopó"




Használjuk a téli időszakot arra, hogy felkészüljünk a tavaszi - nyári öntözésre! Keressünk tartályt és barkácsoljunk kicsit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...